IAIN Purwokerto Tandatangani MoU dengan Empat Lembaga Pendidikan di Malaysia

Wakil Rektor I Dr. Fauzi memimpin delegasi IAIN Purwokerto untuk menjajaki peluang kerjasama dengan sejumlah lembaga pendidikan di Penang dan Kedah Malaysia.

Dr. Fauzi ditemani Ketua LPPM Dr. Ansori dan Kepala Pusat Penelitian LPPM Ahmad Muttaqin, M.Si melakukan rangkaian kegiatan di atas pada tanggal 12-16 November 2019.

Acara ini merupakan program kerjasama internasional antara IAIN Purwokerto dengan Pertubuhan Masyarakat Indonesia Pulau Pinang Malaysia.

Kerjasama meliputi Penandatanganan MoU pengembangan akademik dengan Universiti Islam Antara Bangsa Sultan Abdul Hamid Mu’adzam Shah (UniSHAM) Kedah Malaysia. Letter Of Intent Coorperation tentang Penelitian dengan Universiti Sains Malaysia, MoU akademik dan riset dengan Ma’had Tahfidz Al Wafa Lil Banat Kedah. Dan terakhir MoU Pengembangan Pendidikan dengan Pertubuhan Masyarakat Indonesia Pulau Pinang.

Selain menandatangani MoU, delegasi IAIN Purwokerto juga menghadiri Majlis Seminar Pendidikan Tinggi Islam Indonesia dan menghadiri Majlis Taman Pengajian di Penang.